Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παλμικά Οξύμετρα

View

Συσκευές BiPAP

View

Λύσεις ροχαλητού

View

Εργαστήρια Ύπνου

View

Αναπνευστική Υποστήριξη

View

Οξυγονοθεραπεία

Με τι τρόπο μπορώ να κάνω οξυγονοθεραπεία;

Η οξυγονοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με 3 διαφορετικούς τρόπους

  1. Μέσω φιάλης η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για τους περιστασιακούς χρήστες καθώς λόγω περιορισμένου περιεχομένου δεν συνίσταται για καθημερινή χρήση. Δείτε στο φυλλάδιο τις ώρες αυτονομίας που προκύπτουν σε σχέση με το μέγεθος της φιάλης και την ροή (λίτρα το λεπτό)
  2. Μέσω συμπυκνωτή ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και 24 ώρες το 24ωρο. Δείτε εδώ τον τρόπο λειτουργίας του συμπυκνωτή οξυγόνου. Το πλεονέκτημα του συμπυκνωτή είναι ότι δεν χρειάζεται γέμισμα όπως η φιάλη ενώ το μειονέκτημα ότι κάνει θόρυβο και καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα. Καλύπτεται 100% απο τον ΕΟΠΥΥ
  3. Μέσω δοχείου υγρού οξυγόνου . Το υγρό οξυγόνο έχει το πλεονέκτημα ότι περιέχει ιατρικό οξυγόνο , όπως ακριβώς και η φιάλη (99,9% καθαρότητα) και δεν καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα. Στα μειονεκτήματα περιλαμβάνεται ότι χρειάζεται γέμισμα (αν και πολύ πιο αραιά απ'οτι η φιάλη καθώς ενα δοχείο υγρού οξυγόνου αντιστοιχεί σε 23 περίπου φιάλες οξυγόνου. Το κάθε γέμισμα καλύπτεται κατα 75% απο τον ΕΟΠΥΥ

Επίσης πλέον υπάρχει  δυνατότητα εφαρμογής οξυγονοθεραπείας και εκτός σπιτιού με του φορητούς συμπυκνωτές οι οποίοι έχουν αυτονομία έως και 9 ώρες μεταξύ φορτίσεων δίνοντας απόλυτη ελευθερία στον ασθενή. Δεν καλύπτονται απο τον ΕΟΠΥΥ

Οδηγίες χρήσης φιάλης Οξυγόνου

PDF - 173.3 KB

Η συσκευή δεν ανάβει

Ελέγξτε αν είναι συνδεδεμένος στο ρεύμα και προληπτικα αλλάξτε μια μπρίζα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε πολύμπριζο, βγάλτε το και συνδέστε απευθείας την συσκευή στην μπρίζα του τοίχου 

Οδηγίες χρήσης συμπυκνωτή οξυγόνου

PDF - 155.44 KB

Πως ελέγχω αν βγάζει οξυγόνο ο συμπυκνωτής;

Για να ελέγξετε αν ο συμπυκνωτής ¨βγάζει" ροή ,

  1. τοποθετείστε την ρινική διάταξη (γυαλάκια) σε ένα ποτήρι νερό και δείτε αν θα βγάλει μπουρμπουλήθρες
  2. Βάλτε την ρινική διάταξη στο αυτί σας για να ακούστε τον χαρακτηριστικό ήχο ροής
  3. Βουλώστε τις δύο εξόδους απο τη ρινική διάταξη και μετά απο λίγο αφήστε την μία. Θα πρέπει να ακουστεί χαρακτηριστικός ήχος "ξεφυσήματος"

 

Ο συμπυκνωτής οξυγόνου δεν αποδίδει καθόλου ροή

Σε πρώτη φάση δείτε αν η μπίλια του ροομέτρου βρίσκεται στην σωστή ροή. Αν όχι ανεβάστε με το βολάν στην συνταγογραφημένη ροή. Αν παρ' όλα αυτά η μπίλια παραμένει στο μηδέν, αποσυνδέστε τον υγραντήρα απο την θέση του και δείτε τότε αν υπάρξει αλλαγή στην ροή. Αν βγάζοντας τον υγραντήρα η ροή εκκινήσει (η μπίλια επανέλθει στην σωστή ροή) τότε αντικαταστείστε τον υγραντήρα. Αν η ροή βγάζοντας τον υγραντήρα παραμείνει στο μηδέν, καλέστε το τεχνικό τμήμα.

Μέχρι πόσα μέτρα προέκταση μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Ο συμπυκνωτής μπορεί να αποδώσει σωστά με μήκος προέκτασης της ρινικής διάταξης έως και 15 μέτρα. Πάνω απο αυτό το μήκος η πίεση που ασκείται προς την αντίθετη ροή του οξυγόνου, είναι πολύ μεγάλη για να μπορέσει ο συμπυκνωτής να "πιάσει" την απαιτούμενη ροή

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω το νερό στον υγραντήρα;

Το νερό στον υγραντήρα θα πρέπει να αλλάζεται καθημερινά για λόγους υγιενής και καθαριότητας του θαλάμου του υγραντήρα

Τι νερό να χρησιμοποιώ στον υγραντήρα;

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε νερό της βρύσης. Σε περίπτωση συγκέντρωσης αλάτων στα εσωτερικά τοιχώματα καθαρίστε με σαπούνι και νερό.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω τα αναλώσιμα; (ρινική - υγραντήρα)

Η ρινική διάταξη καθώς και ο υγραντήρας θα πρέπει να αντικαθίστανται μηνιαίως καθώς η υψηλή υγρασία γίνεται εστία μικροβίων

Τι κάνω σε περίπτωση βλάβης;

Σε περίπτωση βλάβης του συμπυκνωτή, καλείτε την τηλεφωνική γραμμή 24ωρης εξυπηρέτησης που σας έχει δοθεί κατά την εγκατάσταση της συσκευής καθώς και ασθενοφόρο.Χρησιμοποιείτε την εφεδρική πηγή οξυγόνου (φιάλη) εφόσον είναι διαθέσιμη και επικοινωνείστε με τον θεράπων ιατρό σας.

Γιατί μαζεύεται νερό στην ρινική μου;

Πολλές φορές η διαφορά θερμοκρασίας που επικρατεί εντός του σωλήνα και εκτός (θερμοκρασία δωματίου), μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση σταγονιδίων στον σωλήνα παροχής, δυσχαιρένοντας την ροή του οξυγόνου. Σε κάθε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αφαιρείτε το νερό για κάποιες ώρες ώστε να στραγγίξει τελείως ο σωλήνας. Αν το πρόβλημα επιμείνει θα πρέπει να προμηθευτείτε υδατοπαγίδα η οποία και μαζεύει το νερό σε ένα απθηκευτικό σημείο ώστε να το αδειάζετε.

Τι κάνω αν χρειάζομαι ροή πάνω απο 5 lt/min?

Η πλειοψηφία των συμπυκνωτών οξυγόνου φτάνουν έως 5 lpm ροή. Εάν ο ιατρός σας σας συστήσει να αυξήστε την ροή του συμπυκνωτή , τότε θα πρέπει και να καλέσετε τον πάροχό σας για να σας φέρει ειδικό συμπυκνωτή υψηλής ροής (έως 10lpm). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος, υπάρχει δυνατότητα παράλληλης σύνδεσης δεύτερου συμπυκνωτή οξυγόνου (ιδίου τύπου) μέσω συνδεσμολογίας αστεριού. Σε αυτή την περίπτωση ρυθμίζουμε ακριβώς την ίδια ροή και στις δύο συσκευές. Η ροή εξόδου υπολογίζεται προσθετικά.

Σε περιπτώσεις ροών πάνω απο 6lpm συνίσταται η χρήση ρινικών διατάξεων υψηλής ροής (μεγαλύτερης διαμέτρου απο την κλασσική)

Ποιά είναι η καθαρότητα του Οξυγόνου που εισπνέω;

Όταν εισπνέουμε μέσω της κλασσικής ρινικής διάταξης (γυαλάκια), πέραν της σταθερής ροής απο την πηγή οξυγόνου (π.χ 2 λίτρα/λεπτό με 100% καθαρότητα), εισπνέουμε  και αέρα απο την ατμόσφαιρα (καθαρότητα 21%). Το τελικό μίγμα αέρα-οξυγόνου που πηγαίνει λοιπόν στους πνεύμονες σε κάθε ανάσα , δεν είναι ποτέ το ίδιο εφόσον όλες οι αναπνοές μας δεν είναι ίδιες (ρηχές, βαθιές, παρατεταμένες κτλ). Στο παρακάτω παράδειγμα έχουμε τον συμπυκνωτή ρυθμισμένο στα 2 lpm και σε μία ανάσα εισπνέουμε με ροή15 lpm .

2l/min (100%O2) +13l/min αέρα (21%Ο2). Η συγκέντρωση του Ο2 που παίρνουμε είναι (1 ×2)+(0,21×13)/15=31% 

Αντίστοιχα εαν περναμε εισπνοή με ροή 30lpm αυτήν την φορά η συγκέντρωση του Οθα ήταν (1× 2) + (0,21 × 28)/30=27% 

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει λοιπόν είναι ότι κάθε ανάσα είναι διαφορετική οπότε και η συγκέντρωση το Οαπο ανάσα σε ανάσα είναι διαφορετική. Φυσικά οι διαφορές στην συγκέντρωση είναι μικρές και δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της Ο2 θεραπείας

 

Τι είναι η μάσκα Venturi;

H μάσκα Venturi είναι ενα προ-καλιμπραρισμένο σύστημα μέσα απο το οποίο σας αποδίδεται πολύ συγκεκριμένο μίγμα οξυγόνου/αέρα (FiO2%) σε αντίθεση με την κλασσική Οθεραπεία.

Το οξυγόνο είναι εύφλεκτο;

Οχι. Το οξυγόνο δεν είναι εύφλεκτο αλλά επιταχύνει την καύση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να συνυπάρχει με καύσιμο υλικό (ρούχα, βαμβάκι, πλαστικό) και φλόγα (κεριά, τσιγάρο, σπίρτα), καθώς αν τα τρία στοιχεία Οξυγόνο, Καύσιμο υλικό και φλόγα συνυπάρχουν μπορούν να κάνουν έναν θανατηφόρο συνδυασμό.